Kristfest 2021

Touha uctívat Ježíše aneb Co se do tištěné verze nevešlo

Kristfest 2021 se dá shrnout do jednoho sousloví, a to „Místo uctívání“. Každoročně máme touhu, aby to tak bylo, a letos jsme to opravdu zažili v silném měřítku.

Přípravy na 21. ročník začaly již v roce 2020. Po koronavirovém výpadku jsme s týmem věnovali energii do společného sjednocení a příprav na „velký Kristfest“ v dalším roce. Již během začátku letošního roku jsme měli přípravy festivalu takřka dokončené, a zejména program, předem domluvení řečníci a kapely potvrdili účast. Čekali jsme jen na termín, kdy budeme moci začít stavět stan, a těšili se na akci. A právě tehdy vypukla jarní vlna covidu, byl lockdown a zase jsme byli zavřeni doma. Všudypřítomnou nejistotu doplnil výpadek původního partnera, u kterého jsme tradičně byli ubytováni a v jehož areálu jsme festival realizovali. Ocitli jsme se bez střediska, bez místa a po chvíli i bez termínu akce.

Situaci, kterou by normálně opanoval skepticismus a vyhaslá naděje, každým jarním dnem doplňovala víra a přesvědčení, že i když nevíme, kde budeme, i když nevíme, kdy budeme festival pořádat, i když nevíme, s kým tam budeme, přesto jsme věděli, že jistě budeme v centru Boží vůle a že nějakým způsobem se podaří letní festival realizovat. Naše touha tvořit prostor, kde Bůh bude jednat a mladí lidé z celé republiky se zaměří na něj, nás motivovala a intenzivně jsme hledali nový termín a nové místo, kde bychom mohli Kristfest zrealizovat.

Místo jsme našli a začaly naprosto nové přípravy.

Necelé dva měsíce před létem jsme takové místo opravdu našli a začaly naprosto nové přípravy. Změna termínu, restart registrace, přepracování programu, noví řečníci i nové kapely. Tyto „krizové“ přípravy byly velmi vypjaté. Denně jsme zažívali i v této nepříjemné situaci součinnost celého týmu a místy zázračné momenty s řešením na poslední chvíli. 

Ve změněném termínu 7.–10. 7. 2021 jsme realizovali Kristfest na novém místě v konferenčním Hotelu Luna na Vysočině. Nádherné prostředí místních lesů a kvalitní hotel pomohl naplnit naše „lidské“ potřeby, avšak to opravdu hlavní se začalo odehrávat teprve v duchovní rovině. Téměř dvě stě mladých lidí přijelo s velkým očekáváním a touhou vstoupit do uctívání a poznávání Ježíše. Během jara byly církve zavřené, a tak právě uctívání s živou kapelou ve společenství bylo jakoby novým zážitkem, po kterém každý toužil. Uctívání opravdu prostoupilo festival od ranních modliteb a programů až po večerní bohoslužby. Od zahájení jsme vnímali vzestupnou tendenci, a poslední den jsme dokonce jako celý festival zůstali ve sjednoceném uctívání před Hospodinem, a to i bez kapely a vedoucích chváličů. Chvíle, které se jen tak nevidí. Zkrátka jsme jen chválili a vyznávali, že On je Pán.

Na praktických workshopech o duchovních darech a večerních modlitbách proběhlo několik uzdravení a zázraků. Z důvodu absence ankety neznáme přesná čísla, avšak zaznamenali jsme svědectví čtyř lidí, kteří poprvé plně vydali svůj život Ježíši, dvaceti lidí, kteří měli první nebo znovunaplňující zkušenost s Duchem svatým a také proběhly v místním rybníce dva spontánní křty pro znovupotvrzení vyznání následovat Ježíše. Mnoho lidí se posunulo ve vztahu s Bohem a obnovili své rozhodnutí jej následovat.

Letošní Kristfest byl velmi nejistý, ale nakonec jsme zažili jeden velký zázrak v samotné realizaci a průběhu festivalu. Před letošním ročníkem obdržel realizační tým na jedněch modlitbách silné prorocké slovo, které jasně hovořilo o tom, že Hospodin s Kristfestem zdaleka neskončil a že své věci má připravené. To jediné, co On chce, je, aby to bylo místem uctívání v pravdě a plné oddanosti. Toto jednoduché, ale zároveň silné proroctví jsme již letos zažívali v praxi. Těžko se to popisuje, avšak kdo tam byl, ten ví, o čem je řeč. Malou ochutnávku najdete v našem „after“ videu z letošního ročníku na sociálních sítích či YouTube kanále festivalu.

Pevně věřím, že s celým realizačním týmem Kristfestu toužíme připravovat festival tak, aby naplňoval Boží vůli a byl připraven na to, co Bůh chce každoročně dělat. Letos se to povedlo a chceme to tak i příští rok. To je a bude naší prioritou, protože vždy to bude jen a jen o něm. Proto se jmenujeme Kristfest.

Adam Zedníček (AC Havířov), vedoucí projektu Kristfest

Na to jednoducho nezabudneš aneb Co se do tištěné verze vešlo

„Kristfest nebude v centre Immanuel. Hľadáme nové miesto.“ Mesiac pred otvorením ročníka 2021 zaznela táto veta od Adama Zedníčka. A takto začala úplne nová etapa, úplne nového KF, ako sme ho doteraz poznali. Prečo sa zmenilo miesto, vie najlepšie povedať Adam, covid-19 a Boh sám. Každopádne všetko dopadlo viac než skvele a náš úžasný tím reagoval pohotovo a excelentne. Nechceli sme, aby sa zrušil ďalší ročník, pretože byť spolu a chváliť nášho Pána na tomto festivale má veľkú silu. Lebo kde sa dvaja – traja zídu v Jeho mene, tam je Boh prítomný. Boli sme pripravení. KF 2021 sa začal.

Už prvý večer bol silný a Boh konal, čo sa Jemu zachcelo. V tomto ročníku sme nemali len nové miesto, s ktorým sme sa museli adaptovať, ale aj veľa nových tém, čo sa seminárov týka. Program bol extrémne nabitý a kristfesťáci si nevedeli vybrať, čo skôr. Témy s názvami ako „Zakladanie nových zborov“, „Krasopísmo“, „Peníze jako dynamit. Pomáhají i ničí“, „LGBT“, „Proč ti do života neproudí hojnost?“, „Herecká tvorba – Bůh a emoce“, „Duchovní dary v akci“ a mnoho ďalších. Akýkoľvek workshop alebo seminár to bol, Duch Svätý robil, čo uznal za vhodné, a naše srdcia boli premieňané. Na chválach ráno, pri ranných stories, kde sa ľudia zdieľali so svojím príbehom, počas obyčajných rozhovorov cez deň, večer pri chválach či slove daného rečníka. Ben Fitzgerald napríklad tento rok ani nemusel hovoriť, pretože Duch Svätý si povedal, že to bude inak, čiže sme miesto programu vyše troch hodín mali čas uctievania a chvál. Lebo Boží program je vždy lepší ako ten náš. Dúfam, že Ben mal slovo aj tak pripravené a možno nám ho povie o rok. §§§ Samozrejme, ak Boh bude chcieť. Tento večer som ja osobne zažila Boží dotyk. Spievali sme pieseň „How He Loves Us“ a výzva bola: Povedz mu: „Nechcem nič viac.“

Bože, dávam ti všetko, úplně všetko, nechcem nič viac.

Tak som spievala, vravela Bohu, dávam ti všetko, úplne všetko, nechcem nič viac. V tom za mnou prišla KF kamoška (KF preto, lebo sa vidíme len na tomto festivale a je to vzácne) chytila ma za plece a povedala jednu vetu. Ja som sa silno rozplakala a nevedela prestať ešte hodinu, pretože tá veta bola od Boha, povedaná skrze ňu. Boh ju použil pre mňa v danom momente. Sama z toho bola dotknutá. A na túto udalosť nikdy nezabudnem, pretože keď k nám Boh hovorí, tak to z pamäti a nášho srdca vymazať nevieme. Kristfest pre mňa znamená viac, ako viem dať do slov. Pre nás ako tím, ktorí KF pripravujeme, je to celoročné budovanie sa. Modlitby, hľadanie Jeho tváre, čo na KF chce na daný rok, kam nás chce posunúť a čo nás chce naučiť. Kristfest rodina je špeciálna. Je možné v nej zažiť iba lásku a prijatie. Zabudla som ešte spomenúť nadprirodzenú spoluprácu a veľa smiechu. Toto je priestor, kde je každý sám sebou, je to priestor, kde sa posilňujeme spoločne do služby tam vonku, aby aj ostatní, či už mladí alebo starí, počuli dobrú správu, že Kristus je cesta, pravda i život.

Viktoria Hodvan, AC Bratislava City Church

 

Jak jsme se s ním poprali…

Kristfest 2021 byl pro nás všechny obrovskou výzvou. Po roku 2020 a po tom, co jsme zažili s covidem, jsme se jako tým rozhodli uskutečnit Kristfest (dále KF) i přes opatření a možná omezení. Nevěděli jsme však, jaké to bude dobrodružství. Jako užší tým jsme měli hrubý odhad, jak bude vypadat program a co vlastně chceme dělat. KF býval pět dní a tak jsme to chtěli nechat. Plánovali jsme semináře a hlavní české řečníky – zbývalo jen je oslovit a kontaktovat možné řečníky ze zahraničí. Docela brzo jsme měli datum konání (podle střediska) a hlavní obrysy. Osobně jsem měl pocit, že jsme na tom velmi dobře a že všechno půjde hladce.

Pak začaly nové lockdowny a opatření… Krátce potom jsme se rozhodli, že budeme muset změnit i středisko, protože vzhledem k opatřením nebudeme schopni naplnit kapacitu, která byla na jaře 2021 nastavena… A tak jsme hledali a hledali. Mnohokrát jsme se sešli přes zoom (všichni máme tuhle aplikaci moc rádi, že?). Volali jsme si i postaru telefonem a několikrát jsme věci řešili dlouho do noci. S takovými změnami bylo nutné KF zkrátit na tři dny. Bude to jednodušší a lépe to zvládneme. Museli jsme několikrát přehodit řečníky, a vůbec jsme nevěděli, co bude s řečníky ze zahraničí. Máme je vůbec pozvat? Někdy asi v prosinci jsem dostal email. Ben Fitzgerald, australský evangelista z Awakening Europe, který žije v Německu a který pořádá konference pro desítky tisíc lidí, by rád přijel do Česka kázat na KF. Vyplnil jsem sice žádost na Bena s myšlenkou „proč nezkusit?“, ale vůbec jsme netušili, že by opravdu přijel! Když jsem tu informaci sdílel s týmem, všichni jsme byli hrozně překvapeni, že na KF kývl. Výzva se zvětšila! Nechci popisovat všechno, co jsme museli dělat a změnit, ale program jsme několikrát pozměnili, abychom se vešli do zkráceného času, a abychom přesto mohli dělat maximum.

Chtěli jsme zkusit pár nových věcí, aby KF byl jedinečný (vlastně díky covidu už trochu byl) a aby se studenti mohli setkat s Ježíšem. To všechno jsme chtěli stihnout během tří dnů. Novinkou, kterou jsme chtěli zkusit, byly ranní „Stories“. Pokud to nevíte, Stories je funkce, která se používá na aplikaci Instagram nebo Facebook. Stories umožnuje, aby lidé mohli nahlédnout na krátký okamžik do mého života. Chtěli jsme jako tým sdílet důležité okamžiky z našich životů, kdy nás Bůh změnil nebo nějak jednal. Jedná se vlastně o „svědectví“, jen jsme to pro mladé nazvali pro ně srozumitelněji. Prvních pár Stories bylo od nás, ale v poslední den festivalu jsme dali šanci účastníkům sdílet z pódia, co Bůh udělal a jak jednal během KF. Bylo úžasné slyšet, jak šli studenti sami za Bohem a jak po něm toužili.

Ranní stories jsou vlastně svědectví, jen nazvaná pro mladé srozumitelněji.

Dále jsme chtěli mít prostor pro workshopy. Na KF běžně máme semináře a občas i workshopy. Tentokrát jsme tomu chtěli dát větší prostor, aby si studenti mohli vybrat ze širokého výběru. Ester Onderková, členka programového týmu, přišla s tím konceptem a odvedla skvělou práci. Také to nebylo úplně jednoduché, protože jsme dostali velmi mnoho nabídek a zároveň jsme měli jenom ty zmíněné tři dny… Ester je prostě superhrdinka! Myslím si, že jsme toho oproti minulým rokům nezměnili v programu zas tolik, ale šli jsme do celého procesu v podstatě bez hranic a s velkou nejistotou. Věděli jsme, že máme málo času a že se cokoliv a kdykoliv může změnit. Nebylo to vůbec jednoduché, ale věděli jsme, že do toho jdeme s Bohem, abychom budovali jeho království. Za mě jsme to udělali nejlépe, jak jsme uměli. Některé věci nebyly dokonalé – občas něco nebylo dotaženo, měli jsme slepá místa a různé frustrace, ale stálo to za to. Pro mě to byl nejlepší KF – ne proto, že všechno bylo tak úžasné a dokonalé, ale protože jsme věděli, že to bude Boží zázrak, a protože jsme na vlastní oči viděli, jak Bůh ten zázrak vykonal.

Justin Holden, AC Liberec

Také by vás mohlo zajímat